Ny rapport: 280 miljoner filmer och tv-program visas illegalt i Sverige årligen

Illegal streaming och fildelning av film och tv på nätet fortsätter att vara ett stort problem för den svenska film- och tv-branschen, trots att ett växande utbud av lagliga digitala tjänster i Sverige. Det framgår av rapporten Digital marknad för film och TV som Film- och TV-branschens Samarbetskommitté (FTVS) publicerar i dag.

– Det är en vanlig missuppfattning att piratkopiering är ett mindre problem idag eftersom vi har ett brett utbud av lagliga alternativ. Tvärtom så är problemet med illegala tjänster större än någonsin. Så mycket som 280 miljoner filmer och TV-program årligen visas illegalt bara i Sverige, säger Per Strömbäck, sakkunnig i digitala näringsfrågor för FTVS.

Om det illegala användandet begränsades skulle det innebära stora möjligheter för svensk film, enligt rapporten. Var tredje film som idag ses illegalt skulle ha köpts på laglig väg om de illegala tjänsterna inte fanns tillgängliga. Uppskattningsvis skulle det öka branschens intäkter med 830 miljoner kr årligen, motsvarande en fjärdedel av branschens nuvarande slutskundsintäkter.

– Situationen är inte hållbar. För att vi ska kunna fortsätta producera, distribuera och visa film och TV som publiken vill se och betala för, krävs en fungerande digital marknad och åtgärder för att stoppa den illegala konkurrensen, säger Per Strömbäck.

Rapporten har tagits fram i samarbete med undersökningsföretaget Novus. Resultaten baseras på 1003 intervjuer gjorda mellan den 27:e februari och den 9:e mars 2015. Deltagarna i undersökningen var mellan 16 och 79 år.

150602-PRM-Ny rapport från FTVS

Lägesrapport – Digital Marknad för film och TV

 

3 reaktioner på ”Ny rapport: 280 miljoner filmer och tv-program visas illegalt i Sverige årligen

  1. ”Var tredje film som idag ses illegalt skulle ha köpts på laglig väg om de illegala tjänsterna inte fanns tillgängliga.”
    – Är en feltolkning. Det är inget som säger att de nedladdade filmerna är något som svenskarna skulle ha velat betala för. Kanske snarare tvärt om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s