SVERIGE SÄMST I NORDEN PÅ ATT STOPPA PIRATSAJTER

Svenska kreatörer förtjänar bättre än att få sina verk stulna i kommersiell skala. Därför har vi överklagat tingsrättens beslut att ej ålägga Bredbandsbolaget att stoppa de illegala sajterna Swefilmer och The Pirate Bay från att svenska internetanvändare. Hovrätten har meddelat prövningstillstånd.

Frågan om hur vi ska komma tillrätta med piratproblemet har diskuterats under lång tid. Mycket har också hänt. Sverige har i dag ett stort utbud av lättanvända och prisvärda digitala tjänster där mängder av film, tv och musik finns tillgängligt.

Trots detta är piratkopieringen i rekordstor. Sammanlagt är det 2,2 miljoner svenskar som varje år skaffar sig tillgång till 280 miljoner filmer eller tv-program via de illegala tjänsterna. Totalt innebär det förlorade intäkter på över 800 miljoner kronor årligen för de människor som arbetar i den svenska filmbranschen. Kreatörerna som berövas möjligheten att ta betalt för sitt arbete är förlorarna på den rådande ordningen. Vinnarna är de illegala tjänster som tjänar miljontals kronor på stöld.

Illegal fildelning mellan enskilda internetanvändare, såsom den uppstod i slutet av 90-talet, har väldigt lite gemensamt med dagens situation. I dag är det storskaliga kommersiella pirattjänster som står bakom större delen av den illegala spridningen. Globalt uppskattas de illegala pirattjänsterna omsätta två miljarders kr årligen i annonsintäkter. Den illegala streamingsajten Swefilmer uppskattas ha inbringat 12,5 miljoner kr på annonser mellan november 2013 och juni 2016. Det motsvarar 625 000 kr i månaden i svarta pengar.

Sverige är särskilt illa drabbat; hela 32 procent av svenskarna använder illegala tjänster för att se film och tv. Detta kan jämföras med en motsvarande andel på mellan 8 och 19 procent i våra nordiska grannländer. Situationen är inte hållbar. För att vi ska kunna fortsätta producera, distribuera och visa film och TV som publiken vill se och betalar för, krävs en fungerande digital marknad och åtgärder för att stoppa den illegala konkurrensen.

Den lägre användningen av illegala tjänster i våra grannländer kan till stor del förklaras av starkare rättsliga verktyg – som tydliggör internetoperatörernas ansvar. I samtliga övriga länder i Norden, samt i tio andra EU-länder samverkar rättighetshavare med internetoperatörer för att stoppa de illegala tjänsternas tillgång till användarna i landet.

Sverige har samma typ av bestämmelser i vår lagstiftning, men än så länge fungerar de inte. Tillsammans med ett antal aktörer i de svenska kreativa näringarna inledde FTVS under förra året en rättslig prövning för att stoppa The Pirate Bay och Swefilmer på detta sätt. Stockholms tingsrätt meddelade sin dom den 27:e november 2015 och gav då rött ljus. Domen visar att det svenska skyddet av upphovsrätten är under all kritik. Som en följd av domen och det oklara rättsläget blir även den svenska samverkanstraditionen satt på undantag av flera aktörer.

Sverige är sämst i Norden på att skydda sina film- och musikskapares rättigheter. Utan ett tydligt rättsligt skydd i grunden faller även lösningar byggda på samverkan mellan branscherna. Det finns ingen anledning att svenska film- och musikskapare ska ha sämre skydd än sina europeiska kollegor. Därför har vi överklagat tingsrättens dom.

Hovrättens har meddelat prövningstillstånd, men datum för huvudförhandling är ännu inte satt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s