Sverige: 10:e sämst i världen på skydd mot piracy

Undersökningsföretaget MUSO har analyserat data från de största piratsajterna för att få svar på hur stor del av olika länders befolkning som använder illegala tjänster för att se film och tv. Undersökningen visar att Lettland är värst drabbat, där hela 46 procent anger att de använder illegala tjänster. Sverige återfinns på en tiondeplats med drygt 18 procent, vilket kan jämföras med 20:e plats för Norge (12,5 %), 25:e plats för Danmark (9%), 31:a plats för Storbritannien (8%) och 49:e plats för Tyskland (2 %).

Även om den svenska användningen av illegala tjänster i MUSO:s undersökning är väsentligt lägre än vad tidigare undersökningar från bl.a. Novus och Mediavision visat – där ca en tredjedel av befolkningen använder illegala tjänster – så framgår det väldigt tydligt att andra länder i vår närhet lyckats väsentligt bättre i att skydda kreatörers verk från organiserad stöld.

Det är i sammanhanget värt att nämna att Sverige är det enda landet i Norden där internetoperatörerna ej spärrar illegala tjänsters tillgång till internetanvändarna. Sådana regler finns även i Storbritannien och många andra EU-länder.

Om man menar allvar med att de vill skapa en fungerande digital marknad för kreativt innehåll så räcker det att lyfta blicken och se hur våra grannländer jobbar.

Länk till artikel om rapporten hittar ni här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s