Illegal fildelning och streaming: Ett ekosystemperspektiv

Konsumtionen av illegalt material på internet uppskattas orsaka den svenska film- och tv-branschen förluster på 830 miljoner kronor årligen. De största svenska piratsajterna tjänar uppskattningsvis något över 30 miljoner kronor per år på att sprida film utan tillstånd. Det är dock relativt lite i jämförelse till värdet de förstör för rättighetsinnehavarna. Istället är det internetoperatörerna som är de största ekonomiska vinnarna på den digitala piratekonomin. Det visar analysföretaget Black Market Watchs nya rapport Illegal fildelning och streaming: Ett ekosystemperspektiv

Karl Lallerstedt från Black Market Watch redogjorde på plats för resultaten i rapporten. Lallerstedt riktade även en uppmaning till staten att ta en mer aktiv roll i arbetet med att stävja immaterialrättsliga intrång. Den mest effektiva åtgärden bedöms vara att spärra illegala tjänsters tillgång till användarna genom internetoperatörerna, detta då de är unikt placerade för att förhindra upphovsrättsintrång på nätet.

Efter redogörelsen följde en paneldiskussion med Jörgen Warborn riksdagsledamot och immaterialrättslig talesperson Moderaterna, Susanne Ås Sivborg, generaldirektör Patent- och registreringsverket, och rapportförfattaren Karl Lallerstedt. Panelen var överens om att den svenska situationen är ohållbar och att ett stärkt immaterialrättsligt skydd inte bara är centralt för de kreativa näringarna i och med att immateriella tillgångar blir allt viktigare för ekonomin i sin helhet. Jörgen Warborn meddelade att Moderaterna ej vill använda lagstiftningsverktyget innan domstolsärendet där internetoperatörernas ansvar för att spärra illegala tjänster är klart. Samt att man inväntar de frivilliga åtgärder som ska presenteras från Kulturdepartementets rundabordssamtal. Men om svensk lagstiftning och de frivilliga åtgärderna som presenteras visar sig vara otillräckliga kan ny lagstiftning bli aktuell.

Se hela seminariet här: 

Rapporten från Black Market Watch kan ni läsa här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s