Lärare bryter mot lagen med rörlig bild – tillräcklig kunskap saknas

Majoriteten högstadie- och gymnasielärare använder rörlig bild i undervisningen minst en gång i veckan. Samtidigt saknar varannan lärare tillräcklig kunskap om vilka regler som gäller. Nästan åtta av tio bedömer att upphovsrättsintrång förekommer medvetet eller omedvetet när lärare visar rörlig bild i klassrummet. Tjänsten Youtube är den vanligaste kanalen som används i undervisningen, en tjänst där klipp varvas med reklam och upphovsrätten ofta är oklar. Det visar Film- och tv-branschens samarbetskommittés (FTVS) nya rapport Upphovsrätt eller fel i skolan. Undersökning om hur svenska lärare använder rörlig bild i skolan.

För att visa upphovsrättsligt skyddat material för elever i skolan krävs upphovsrättslicens, något undersökningen visar att var femte högstadie- och gymnasielärare inte känner till. Undersökningen visar också att 77% av lärarna tror att upphovsrätten kränks medvetet eller omedvetet i undervisningen i dag.

-Det bekräftade våra värsta farhågor. Att det förekom visste vi, men att det var så omfattande kom som en överraskning, säger Per Strömbäck, sakkunnig i digitala näringsfrågor för FTVS.

– Jag är egentligen inte förvånad över att det är en så hög siffra. Det finns en osäkerhet kring de här frågorna och införandet av den nya tekniken har gått fort för många lärare. De får utrustning och nya möjligheter samtidigt som det ställs nya krav utan att de hunnit sätta sig in i regelverket ordentligt, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Undersökningen är genomförd av Skop och Insight Intelligence på uppdrag av FTVS. Totalt har 502 lärare tillfrågats, och svarsfrekvensen var 81 procent. Undersökningen genomfördes under februari 2016.

Klicka här för att ta del av hela rapporten: FTVS_rapport

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s