Spärra illegala tjänster – ett effektivt verktyg för att minska piracy

Idag anordnar Patent- och registreringsverket tillsammans med Kulturdepartementet seminariet ”Nätetikett för upphovsrätt” om behovet av att öka kunskapen om upphovsrätten i digitala miljöer. Sverige är idag sämst i Norden gällande att skydda svenska kreatörer från organiserad stöld av film och tv på nätet, och landet är dessutom ensamt i Norden om att inte spärra illegala tjänsters tillgång till användarna i det egna landet.

”Regeringen satsar nu på att öka kunskapen om upphovsrätten i det land som är sämst i Norden på att värna den. Kunskaps behövs, men för att verkligen komma framåt krävs att regeringen även tittar på lagstiftningen, så att svenska kreatörer får rättsligt skydd i paritet med våra nordiska grannländer”, säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och tv-branschens samarbetskommitté.

I rapporten Nordic Piracy Spring 2016, framtagen av Mediavision på uppdrag av Sveriges Videodistributörers Förening, framgår att användandet av illegala tjänster är långt mer utbrett i Sverige (28 procent) än i övriga Norden (Norge 18 procent, Danmark 10 procent och Finland 8 procent), där länderna till skillnad från Sverige idag spärrar illegala tjänsters tillgång till användarna.

Flera studier visar att spärrning av illegala tjänsters tillgång till användare är en effektiv metod för att förhindra upphovsrättsintrång, något som senast påvisats av till Incopro, ett brittiskt företag specialiserat på varumärkesskydd. I rapporten Site blocking efficacy in Portugal: September 2015 to February 2016 leder de i bevis att spärrningen lett till att användandet av de 250 mest besökta webbsidorna i Portugal som begår eller bidrar till upphovsrättsintrång har minskat med 23,4 procent i det egna landet under en sexmånadersperiod. Globalt ökade användandet av samma webbsidor under motsvarande period med 4,9 procent.

Incopro konstaterar att deras resultat ligger i linje med liknande studier som genomförts i Storbritannien, där en nedgång på 23 procent noterades för de 250 mest besökta illegala sajterna efter att internetoperatörerna, efter domstolsbeslut, ålagts att spärra tillgången till ett antal illegal sajter.

 För frågor, vänligen kontakta: Film- och tv-branschens samarbetskommitté
Per Strömbäck
Sakkunnig inom digitala näringsfrågor
per.stromback@ftvs.se
0708-43 62 14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s