Fällande dom i Designers Revolt-fallet

I Sveriges hittills största rättegång kring piratkopierad design döms gärningsmännen i Designers Revolt till 1,5 års fängelse och bolaget ska tillsammans med de åtalade betala närmare femtio miljoner i böter och skadestånd.

FTVS välkomnar tingsrättens dom och fallet som sådant visar tydligt att piratkopiering långtifrån är ett unikt problem för underhållningsindustrin. Det är ett problem för näringslivet i stort, något som bland annat påvisas i Svenskt Näringsliv och tankesmedjan Black Market Watchs rapport ”Immaterialrättsintrång och piratkopiering – En studie av hur svenska börsbolag drabbas”. Rapporten baseras på intervjuer med bolag på OMXS30-listan och studien visar att samtliga intervjuade bolag vid något tillfälle utsatts för immaterialrättsbrott. Dessutom anser 80 procent av företagen att statens insatser för att motarbeta immaterialrättsintrång och piratkopiering är otillräckliga och att regeringen behöver göra mer.

Mönstret är detsamma om det så är piratkopiering av film, tv, musik eller design: det drivs av illegala kommersiella intressen och så länge som de tillåts verka så kommer marknadsförutsättningarna för legala aktörer att allvarligt undermineras.  

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s