Ny studie: Blockering av illegala tjänsters tillgång till användarna effektivt verktyg för att bekämpa illegal spridning

Tidigare i år undersökte Incopro, ett brittiskt företag specialiserat på varumärkesskydd, effekten av blockering av illegala sajters tillgång till användarna i det egna landet i samband med att Portugal införde lagstadgade möjligheter att blockera sajter som illegalt sprider film och tv.

Resultatet presenteras i rapporten ”Site blocking efficacy in Portugal: September 2015 to February 2016”. Rapporten visar bland annat att blockering lett till att användandet av de 250 mest besökta webbsidorna i Portugal som begår eller bidrar till upphovsrättsintrång har minskat med 23,4 procent i det egna landet under en sexmånadersperiod. Globalt har användandet av samma webbsidor under motsvarande period ökat med 4,9 procent.

Incopro konstaterar att deras resultat ligger i linje med liknande studier som genomförts i Storbritannien, där en nedgång på 23 procent noterades för de 250 mest besökta illegala sajterna efter att internetoperatörerna, efter domstolsbeslut, ålagts att spärra tillgången till ett antal illegala sajter.

Rapporten om Portugal finns att läsa här. Och rapporten från Storbritannien hittar ni här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s