Problemet med immaterialrättsintrång i Sverige ännu större än vad EU anger

EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO publicerade nyligen en rapport om problemet med immaterialrättsintrång i EU. Rapporten visar att Sverige årligen går miste om 6,5 miljarder kronor och över 5 100 jobb till följd av immaterialrättsintrång. Problemet i Sverige är dock ännu större än vad rapporten visar då piratkopiering av film och tv på internet inte tagits med i analysen. Rapporten omfattar endast handväskor, leksaker, kläder, sportartiklar och musik. Sett till möjligheten att skydda film- och tv-skapare från upphovsrättsintrång på nätet tillhör Sverige bottenskiktet i internationell jämförelse. Den svenska filmbranschen bedöms förlora över 800 miljoner kronor per år endast till följd av den illegala spridningen av film. Den omfattande användningen av illegala sajter för film och tv av svenskarna har exempelvis uppmärksammats av New York times, Torrent freak, Muso, Novus opinion och Mediavision.

– Flera studier har visat att Sverige är särskilt hårt drabbat av illegal spridning av film och tv, jämfört med övriga Europa. Problemet har flera orsaker men en påtaglig skillnad är att Sverige inte aktivt spärrar tillgången för illegala sajter som olovligen sprider upphovsrättsskyddat material, något som samtliga nordiska grannländer och flertalet stora länder i Europa redan gör,” säger Per Strömbäck, sakkunnig inom digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s