Möjligt att stoppa illegala tjänster med hjälp av internetoperatörer

En dom i Patent- och marknadsöverdomstolen slår i dag fast att Bredbandsbolaget ska vidta åtgärder för att stoppa de illegala sajterna The Pirate Bay och Swefilmer från att nå svenska internetanvändare. Domen förtydligar svenska internetoperatörers rättsliga skyldighet att i samarbete med domstol och rättighetsägare stoppa illegala tjänster som olovligen sprider film, tv och musik på internet.

”Domen är klargörande och ligger i linje med hur rättsläget ser ut i resten av Norden och stora delar av Europa. Nästa steg är nu att även övriga svenska internetoperatörer följer domstolens föreläggande. Denna ’Följa John’-princip har vi sett på andra marknader”, säger advokat Henrik Bengtsson, juridiskt ombud för de aktörer från de svenska film-, tv-, och musikbranscherna som är kärande i målet.

Sverige är särskilt hårt drabbat av tjänster som illegalt sprider upphovsrättskyddat material. En undersökning från analysföretaget Mediavision visar att 32 procent av svenskarna använder illegala tjänster för att se film och tv, jämfört med mellan 8 och 19 procent i våra nordiska grannländer.

”Det finns inga mirakelkurer men detta är en effektiv och rättssäker åtgärd som är viktig för att skapa en fungerande digital marknad och stoppa den illegala spridningen av film och tv på nätet. Den beräknas kosta de kreativa näringarna miljardbelopp i uteblivna intäkter varje år”, säger Per Strömbäck, sakkunnig inom digitala näringsfrågor på Film och TV-branschens Samarbetskommitté.

Initiativtagare och drivande i rättsprocessen är Film- och TV-branschens Samarbetskommitté, IFPI Sverige och Sveriges Videodistributörer. I Film- och TV-branschens Samarbetskommitté är producenter, distributörer, biografägare och tv-kanalerna SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More representerade.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Strömbäck, sakkunnig inom digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté
per.stromback@ftvs.se, 0708-43 62 14

Henrik Bengtsson, juridiskt ombud
henrik.bengtsson@delphi.se, 0709-25 25 16

Om Film- och tv-branschens samarbetskommitté Film- och tv-branschens samarbetskommitté representerar branschparterna som ingår i Filmavtalet. Avtalets parter, vid sidan av staten, är Sveriges Biografägareförbund, Folkets Hus och Parker, Riksföreningen Våra Gårdar, Sveriges Filmuthyrareförening, Film- och TV-producenterna, Nätverket för Regionala Filmproduktionscenter samt Sveriges Television, TV 4, MTG, SBS TV och C More Entertainment. Filmavtalet är ett avtal mellan staten och den svenska film- och tv-branschen som syftar till att stötta svensk film med målet att Sverige ska vara en ledande filmnation i Europa.

Här finns pressreleasen i pdf 170213-ftvs-mojligt-att-stoppa-illegala-tjanster-med-hjalp-av-internetop

Here you can read the English translation

7 reaktioner på ”Möjligt att stoppa illegala tjänster med hjälp av internetoperatörer

 1. Detta vore som att volvo skulle vara ansvarig för vad volvo ägare gör .sedan tycker jag det ska vara ok att ladda ner matrial som inte finns på den svenska marknaden .eller som tex inte längre säljs ett ex är filmen the rise of evil .som inte längre går att köpa .om du inte vill importera förstås .vilket också filmbranschen försvårar .och pga av lobbyng från europeiska musik branchen kan du inte köpa nedladdning från en amerikansk skivbutik butik .där det är billigare http://www.dn.se/ekonomi/bredbandsbolaget-tvingas-blockera-piratsajter/

  1. Hej Anders – tack för din kommentar. Jämförelsen med Volvo är intressant, biltillverkarna går ju rätt långt för att förhindra att förarna t ex orsakar olyckor genom att installera autobroms, filhållning, kameror som läser fartskyltar mm. De tyska biltillverkarna har ett frivilligt samarbete om begränsad toppfart. Så visst tar biltillverkarna ansvar, både frivilligt och på grund av lagkrav. Teleoperatörernas frivilliga ansvar inskränker sig till spam, virus, skadlig kod, barnpornografi och möjligen några saker till. Med domen i måndags blir det tydligt att de också har skyldighet att bidra till att olagliga tjänster från att nå publiken. De reglerna finns sedan tidigare i resten av Norden och stora delar av Europa.
   Hälsningar
   Per Strömbäck, FTVS

   1. Det du säger är sälsynt ja de har kommit överens på en fartbegränsning på 250 kmh .men det handlar mer om en deal för att undvika hastighetskrig mellan BMW och Mercedes-Benz .men ingen skulle nog göra bmw eller volvo ansvarig för att bilen användes vid bankrån .och nej operatörena stoppas inga spam och inga virus gratis dvs du måste köpa en tjänst för att slippa sådant

 2. Här är anledningen till varför folk använder pirat sidor för film i stället för netflix & viaplay .läs vad m3 skriver / i grunden är de stora filmbolagen som bromsar och vill tjäna pengar på oss flera gånger. Först ska vi se filmen på bio, därefter köpa filmen på skiva. Sedan hyra den och till sist strömma den. Inte undra på att de illegala alternativen fortsätter att leva vidare http://m3.idg.se/2.1022/1.650290/de-stora-filmbolagens-fel-att-netflix-utbud-suger

  1. Hej igen – när det gäller rättigheterna till filmer så är det förstås en förhandling mellan t ex Netflix och filmbolaget. Vem som har rätt och fel blir nog subjektivt, bättre att tänka på det som två affärsintressen som försöker komma överens. Det är värt att tänka på att även de lagliga digitala tjänsterna är förlorare i konkurrensen mot de olagliga tjänsterna. Därför är måndagens dom viktig, den bidrar till en bättre fungerande laglig marknad som innebär bättre villkor för de lagliga tjänsterna och därmed lättare att komma överens i den sortens förhandlingar som du nämner.
   Hälsningar
   Per Strömbäck, FTVS

   1. Tjänster som netflix förlorar endast då samma matrial finns på en pirat sida dvs samma film eller serie och föresten så innebär det inte att den som ser en film via en pirat sida annars hade köpt filmen vid tillfället .däremot så sägs det att folk köper filmer efter att ha sett den på pirat sajter .de väntar nog till priset har sjunkit

   2. Den svenska markaden är inte alls fungerande .för när alla nya filmer på hyllan har exakt samma pris oavsett vilket filmbolag som har producerat den då är det inte en fungerande marknad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s