Ny dom: Olagligt att streama från illegala streamingtjänster

Sverige har tidigare haft ett oklart rättsläge vad gäller illegal streaming. Frågan om huruvida en användare som streamar film eller tv från illegal källa begår ett brott har inte haft något tydligt svar. En ny EU-dom från den 26 april 2017 har nu klargjort läget: det är olagligt att streama film och tv från illegal källa i Sverige.

Sverige är särskilt hårt drabbat av tjänster som illegalt sprider upphovsrättskyddat material. En undersökning från analysföretaget Mediavision visar att 32 procent av svenskarna använder illegala tjänster för att se film och tv, jämfört med mellan 8 och 19 procent i våra nordiska grannländer.

Den illegala spridningen av film och tv på internet kostar svensk filmbransch över 800 miljoner kronor i uteblivna intäkter varje år. De illegala streamingtjänsterna är en stor del av problemet. De är tekniskt enklare att använda än de illegala nedladdningstjänsterna och det oklara rättsläget skapade tidigare en uppfattning bland användare att risken för rättsliga påföljder är lägre. De illegala streamingtjänsterna är också kopplade till annan kriminalitet då de ofta drivs av kriminella nätverk som tjänar pengar på annonsförsäljning. Sveriges just nu största illegala filmsajt Dreamfilm drivs, enligt förundersökningarna, av personer med kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra.

Därför är denna dom viktig. Viktig för att stoppa de grovt kriminella intressen som ligger bakom de illegala streamingtjänsterna, men också avgörande för att skapa en fungerande digital marknad för innehåll så att svenska kreatörer kan få betalt för sitt arbete, för de lagliga digitala tjänsterna samt i förlängningen för publiken som får ta del av ett större och bättre utbud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s