FTVS Nyhetsbrev

EU kommissionen ger onlineplattformar större ansvar i arbetet för att stoppa upphovsrättsintrång
Den 28 september presenterade EU-kommissionen nya riktlinjer för onlineplattformar i syfte att effektivisera borttagningen av illegalt innehåll på nätet. Kommissionen vill att plattformarna, såsom Youtube och Google Videos, ska fördjupa sina samarbeten med relevanta myndigheter i medlemsstaterna och betonar också att det krävs mer användarvänliga mekanismer för att rapportera misstänkt illegalt innehåll. Dessutom rekommenderas system med ”betrodda flaggare” som kan rapportera illegalt innehåll, vilket då kan prioriteras för borttagning. Riktlinjerna är än så länge frivilliga, men lagstiftning kan komma att aktualiseras under våren 2018.

”Stora mängder film och tv laddas dagligen upp illegalt på onlineplattformar såsom Google Videos och YouTube. Processen för att ta ner materialet är komplicerad och tidskrävande för rättighetsägare. Det återstår att se om dessa riktlinjer åstadkommer förändring eller om det krävs tydligare regler för att hitta en rimlig balans mellan rättighetsägares och plattformarnas ansvar i arbetet för att förhindra illegal spridning av upphovsrättsskyddat material,” säger Per Strömbäck, sakkunnig inom digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Tre av fyra unga svenskar använder piratstreamingsajter
En färsk undersökning av svenskarnas internetvanor visar på alarmerande siffror för användningen av fildelningstjänster och piratstreaming, särskilt bland unga. Hela 75 procent av 16–25 åringarna använder piratstreamingsajter, och det är dessutom något högre andel kvinnor (79%) än män (72 %) i åldersgruppen. Rapporten heter ”Svenskarna och internet 2017” och är framtagen av Internetstiftelsen i Sverige.

Huvudmannen bakom Undertexter.se dömd för upphovsrättsbrott
Undertexter.se har sedan 2003 tillhandahållit undertexter till piratkopierat material på nätet, och den 14 september dömdes huvudmannen bakom sajten till skyddstillsyn och skadestånd om drygt 200 000 kronor. Fallet var det första av sitt slag i Sverige och enligt åklagare Henrik Rasmusson har det handlat om huruvida det finns ett ”upphovsrättsligt skydd för dialogen i filmverken, och om undertexterna då utgjort ett intrång i upphovsrätten”, vilket givet domen är något som nu bekräftats av tingsrätten.

Läckt EU-studie skapar uppmärksamhet i media
En läckt EU-studie från 2015 har nyligen väckt uppmärksamhet i svensk media. En av studiens slutsatser är att upphovsrättsintrång på nätet inte påverkar laglig försäljning negativt. Slutsatsen går tvärsemot vad flera andra forskningsstudier visar. Sannolikt beror studiens resultat på metodfel. Exempelvis så är försäljningsjämförelserna baserade på data från 2009 och framåt. Då förekom redan illegal fildelning i stor skala. En mer relevant jämförelse hade varit att titta på försäljningen före år 1999 som var året då Napster lanserades. Om du har några frågor om studien, dess metod eller resultat är du välkommen att kontakta Per Strömbäck, sakkunnig inom digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté: per.stromback@ftvs.se

FTVS i Almedalen
Den 4 juli arrangerade FTVS ett välbesökt Almedalsseminarium med fokus på det svenska rättsläget kring illegal spridning som uppstått efter ett antal uppmärksammade domar under våren 2017. Under dagen presenterade bland annat Nima Sanandaji (European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform) rapporten ”Immateriellt värdeskapande i Europa” (finns att läsa här), och journalisten Joakim Båge diskuterade lärdomar från Danmark, Storbritannien och USA i arbetet för att förhindra illegal spridning av upphovsrättsskyddat material utifrån rapporten ”Utblick – Så skapar vi en fungerande digital marknad för kreativt innehåll” (finns att läsa här). Seminariet avslutades med en paneldiskussion om vad det nya rättsläget innebär för svenska rättighetsägare. Deltog gjorde bland annat Monique Wadsted, jurist och delägare vid MAQS, Johan Axhamn, doktor i Rättsvetenskap vid Stockholms universitet och Catharina Ekdahl, jurist vid Patent- och registreringsverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s