Införandet av grovt upphovsrättsbrott viktig del i att stoppa grov organiserad brottslighet

Den 15 februari överlämnades ett betänkande till Migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) som innehåller förslag om införandet av grovt upphovsrättsbrott med särskilda straffskalor. Betänkandet föreslår också att rättsväsendet ska ges möjlighet att beslagta och förverka domännamn.

Sverige har länge varit hårt drabbat av tjänster som illegalt sprider upphovsrättskyddat material. Undersökningar har visat att en betydligt större andel av svenskarna använder illegala tjänster jämfört med andra nordiska länder (Mediavision, 2017). Lagstiftning är en viktig del i att stoppa den olovliga spridningen. I arbetet mot att skapa en fungerande digital marknad för innehåll har film- och TV-branschen därför välkomnat utredningens förslag.

Samtidigt har förslagen mött kritik på sina håll. Vissa kritiker menar att införandet av grovt upphovsrättsbrott skulle innebära att fildelare straffas hårdare än terrorister och andra våldsbrottslingar. Lyckligtvis är det inte sant. Terrorbrott, till exempel, kan ge livstids fängelse. Grovt upphovsrättsbrott skulle kunna medföra som högst sex års fängelse, i nivå med annan grov ekonomisk brottslighet som bedrägeri, penningtvätt och förskingring.

Förslaget handlar därtill inte heller om att straffa enskilda fildelare. De skärpta straffskalorna i förslaget riktas mot personer bakom illegala tjänster som ägnar sig åt intrång i kommersiell skala, personer som utredningen dessutom fastslår inte sällan har kopplingar till större aktörer och grov organiserad brottslighet.

En detalj i utredningen rör vilka rättighetsägare som kan drabbas av synnerligen kännbar skada vid intrång. På den saken har FTVS synpunkter, vilka vi kommer att utveckla i remissvaret.

Sammantaget innebär utredningen ett bra och viktigt förslag i kampen mot organiserad brottslighet och för rättssäkerhet på internet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s