FTVS Nyhetsbrev

Nytt skolmaterial
Sedan 2007 har FTVS tillhandahållit ett särskilt skolmaterial kring upphovsrätten och fildelningsfrågan. Materialet kunde beställas till svenska högstadie- och gymnasieskolor och låg länge i topp över de mest beställda skolmaterialen från leverantören Utbudet. Under 2018 har FTVS arbetat med att ta fram en uppdaterad version av materialet, och det kommer finnas för beställning genom Utbudet under våren.

Utredningen om grovt upphovsrättsbrott
Den 15 februari tog Regeringen emot ett betänkande från Justitiedepartementet om skärpta straff för immaterialrättsintrång. I betänkandet föreslår utredaren och justitierådet Dag Mattson att det införs ett grovt upphovsrättsbrott och ett grovt varumärkesbrott med särskilda straffskalor. Den som gjorts sig skyldig till upphovsrättsbrott eller varumärkesbrott av normalgraden ska kunna dömas till böter eller fängelse i upp till två år och vid grovt upphovsrättsbrott eller grovt varumärkesbrott ska fängelse i upp till sex år vara möjligt.

Utredningen konstaterar att en skärpning av de övre straffskalorna är nödvändigt eftersom de illegala tjänsternas verksamhet ofta är internationellt gränsöverskridande och sker kommersiellt, professionellt och systematiskt med syftet att locka nya kunder och skapa stora intäkter för personerna bakom tjänsterna. Dessutom fastslås att tjänsterna inte sällan har koppling till större aktörer och grov organiserad brottslighet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2019, och förslaget remitteras i skrivande stund.

Ett år sedan domen mot Bredbandsbolaget
Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) ålade den 13 februari förra året Bredbandsbolaget att spärra de illegala tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmers tillgång till användarna. I domen konstaterade PMÖD att den svenska upphovsrättslagen ska tolkas i ljuset av EU-rätten, vilket innebär att det inte krävs någon medverkan i straffrättslig mening för att domstolen ska besluta om ett föreläggande. Internetleverantörer är därmed skyldiga att vidta åtgärder för att hindra upphovsrättsintrång som begås av andra på internet. Trots den tydliga domen har övriga svenska internetleverantörer hittills valt att inte följa föreläggandet och blockera de illegala tjänsterna.

Rättighetsinnehavare stämmer mannen bakom Swefilmer
Grundaren av Swefilmer, en 27 årig man, dömdes i maj förra året till tre års fängelse för upphovsrättsbrott och penningtvättsbrott. Han ålades även att betala ett skadestånd till staten på 14 miljoner kronor för inkomster av brottslig verksamhet. Den 30 januari i år startade mediebolaget C More Entertainment en stämningsprocess mot grundaren där bolaget kräver 24 miljoner kronor för filmer som olagligt lades upp på tjänsten, och som bidragit till att ha genererat mångmiljonintäkter för den illegala tjänsten genom annonsförsäljning.

Polisen förverkar The Pirate Bays svenska domännamn
Efter en fem år lång rättsprocess fick polisen den 22 december 2017 rätt att förverka The Pirate Bays svenska domännamn. Högsta domstolen bedömde att ett domännamn kan klassificeras som en egendom, vilket medför att den kan förverkas av polis och åklagare.

PRV-seminarium:  ”För en modern immaterialrätt”
Den 30 november och 1 december 2017 hölls en immaterialrättskonferens hos patent- och registreringsverket i Stockholm. Under konferensen diskuterades bland annat immaterialrättens bidrag till samhällsekonomin samt omfattningen och krafterna bakom intrång. Under konferensen kunde deltagarna lyssna till bland annat migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) som framhöll vikten av en stark immaterialrätt. Därtill belyste även representanter från Europol och OECD kopplingen mellan organiserad brottslighet och immaterialrättsintrång, och författaren Jonathan Taplin gav sin syn på hur Google, Facebook och Amazon underminerar demokratin.

”Move Fast and Break Things” – nu på svenska
I november 2017 gavs Jonathan Taplins bok ”Move Fast and Break Things” ut på svenska med titeln ”De ansvarslösa: hur Google, Facebook och Amazon kapade nätet och tog kontroll över våra liv”. I boken granskar Taplin, som är expert på digitala medier och kultur, de stora teknikbolagens affärsmodeller och vad han beskriver som en generellt bristande ansvarskänsla. I boken diskuteras även vad detta kan komma att ha för inverkan på vårt samhälle i stort.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s