Fel att likställa IPRED och ”bluffakturor”

Lördagen den 27 maj publicerade Dagens Nyheter en ledare av Lisa Magnusson där hon argumenterar för att Ipred-lagen gett ”nöjesindustrin rätt att begära ut identiteten på internetleverantörernas abonnenter och sedan kräva dem på pengar för blotta misstanken om upphovsrättsbrott – helt utan att blanda in rättsväsendet.” Vi tycker att det är synd att Lisa Magnusson inte beskriver hela bilden och dessutom undviker att nämna de illegala tjänsternas kostnader. Magnusson bortser exempelvis från att nämna att Ipred-lagen motarbetades av internetoperatörerna i Sverige och att den kunde ha tillämpats mer konstruktivt om det hade funnits en samarbetsvilja bland operatörerna.

Det är fel av Magnusson att tala om ”bluffakturor från nöjesindustrin” när det i realiteten handlar om tillvägagångssättet en dansk advokatbyrå använder. Ett tillvägagångssätt som för övrigt stoppats av dansk domstol. Film- och TV-branschens samarbetskommitté, som representerar en betydande del av den svenska film- och tv-branschen, har aldrig tillämpat det tillvägagångssätt som Lisa Magnusson klistrar på ”nöjesindustrin”. FTVS inriktar tvärtom sitt arbete mot storskaliga kommersiella upphovsrättsbrott och de organiserade brottslighet som döljer sig där bakom.

Det är också gravt vilseledande att påstå att nöjesindustrin har ”hundratals miljoner att tjäna” genom utnyttjande av Ipred-lagen. Svenska kulturskapare bedöms förlora över 800 miljoner kronor per år enbart på illegal spridning av film. Det är med andra ord kulturskaparna och de lagliga digitala aktörerna som är de stora förlorarna med dagens situation. Därför finns det givetvis ett intresse bland svenska upphovsrättsinnehavare att hindra upphovsrättsbrotten. FTVS verkar för att stärka upphovsrättsskyddet och skapa bättre förutsättningar för att lagföra stora aktörer som tillgängliggör upphovsrättsskyddat material och som ofta har kopplingar till grov kriminell verksamhet.

Istället för att med raljanta ord ge en alldeles för begränsad, därmed missvisande, bild av ett stort problem för kulturskapare borde Lisa Magnusson belysa hela problemställningen och att det faktiskt behövs åtgärder för att få bukt med problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s