Ny undersökning: Svenskarna fortsatt värsta piraterna

Sverige fortsätter att vara ett piratparadis, enligt en ny undersökning som genomförts av Mediavision. Det är betydligt vanligare att svenskar använder illegala webbsidor för att se film eller TV än att finländare, danskar eller norrmän gör samma sak. Enligt undersökningen uppger 21 procent av svenskarna i åldern 15-74 år att de laddat ner eller strömmat filmer och TV-serier via illegala webbsidor som t ex Piratebay, Swefilmer och Dreamfilm under mars 2018. Motsvarande andel i de nordiska grannländerna var 6 procent (Finland), 10 procent (Danmark) samt 14 procent (Norge) för samma period.

Andelen som använder illegala webbsidor för nerladdning eller strömning ligger därmed på samma nivå idag som för fem år sedan. Under samtliga år har Sverige legat högre än i de nordiska grannländerna Finland, Danmark och Norge. Andelen svenskar som använder piratmaterial har varierat något under de senaste åren. Andelen har exempelvis gått ner något i samband med att problemen med olovligt material har uppmärksammats.

”Sverige sticker fortsatt ut i jämförelse med våra nordiska grannländer när det gäller piratanvändandet. En skillnad är att i Finland och Danmark sker spärrning av illegala tjänster i större skala än här. Det är sannolikt en del av förklaringen till att piratanvändandet i Sverige är fortsatt högst i Norden.” säger Natalia Borelius, projektledare på Mediavision.

”Piratanvändandet i Sverige har inte minskat jämfört med för fem år sedan. Det är både anmärkningsvärt och ledsamt. Det visar att de åtgärder som hittills vidtagits inte varit tillräckliga. Dessutom blir olaglig spridning på YouTube och liknande videotjänster allt vanligare, men det ingår inte i den här undersökningen, så det troliga är att den verkliga nivån är ännu högre” säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, FTVS.

Vid frågor, vänligen kontakta:
Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, FTVS
per.stromback@ftvs.se
070 843 62 14

Natalia Borelius, projektledare, Mediavision
natalia.borelius@mediavision.se
073 620 80 52

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via frågeformulär på nätet i mars 2018. De svarande var i åldrarna 15 – 74 år, och antalet svarande i respektive land uppgick till 1 400 (Danmark), 1 200 (Finland), 1 100 (Norge) samt 1 000 (Sverige). Illegalt tittande på plattformar så som YouTube inkluderas ej i undersökningen.

Om Film- och TV-branschens Samarbetskommitté (FTVS)
FTVS har sedan 2006 arbetat inom ramen för Filmavtalets paragraf om att främja arbetet mot olovlig hantering av film i alla visningsformer, och har som huvudmål att minska olaglig fildelning och olaglig streaming, samt att stärka förutsättningarna för lagliga tjänster i alla fönster.

4 reaktioner på ”Ny undersökning: Svenskarna fortsatt värsta piraterna

  1. Hade kanske varit lämpligt att ge en källa till frågeformuläret så att man kan se på utformningen av det hela.
    Samt hur urvalet gått till. ”Via frågeformulär på internet” är tämligen vagt.

  2. Hej Soderback – Mediavision gör återkommande undersökningar inom medievanor, det är samma urval och metod som för alla deras undersökningar /Per Strömbäck FTVS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s