Sifo-undersökning: Stöd för utökade åtgärder mot piratsajter

Sverige är hårt drabbat av tjänster som illegalt sprider upphovsrättskyddat material. Tidigare undersökningar har visat att en betydligt större andel av svenskarna använder illegala tjänster jämfört med andra nordiska länder (Mediavision, 2017). En ny Sifo-undersökning visar nu att det finns stöd för utökade åtgärder mot piratsajter.

”Det har gått över ett år sedan domen i Patent- och marknadsöverdomstolen om att Bredbandsbolaget ska stoppa de illegala tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer, men trots det har övriga internetoperatörer inte följt efter. Den här undersökningen visar se att det finns stöd för utökade åtgärder från internetoperatörerna mot illegala tjänster. Framförallt vill man ha mer information och upplysning om vilka sajter som är olagliga att använda, samt att internetoperatörerna spärrar illegala sajter som i domstol bevisats innehålla stora mängder olagligt material,” säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

”Vi kan konstatera att det finns stöd för utökade åtgärder från staten och internetoperatörerna i arbetet med att stoppa illegala tjänster. Att tillgången till illegala tjänster på något sätt ska begränsas är ett vanligt förekommande svar både när det gäller statens och internetoperatörernas roll,” säger Thea Eriksson-Almgren, projektledare, Sifo.

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo under perioden 1-13 februari 2018. Antal respondenter var 1002.

Se Bilaga 1 nedan för fullständig information av vilka åtgärder från stat och internetoperatörer de svarande efterfrågar.

För mer information kontakta:

Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté
per.stromback@ftvs.se, 0708-43 62 14

Thea Eriksson-Almgren, projektledare, Kantar Sifo
thea.eriksson-almgren@kantarsifo.com, 0708-43 62 14

Om Film- och TV-branschens Samarbetskommitté
Film- och TV-branschens Samarbetskommitté har sedan 2006 arbetat inom ramen för Filmavtalets paragraf om att främja arbetet mot olovlig hantering av film i alla visningsformer, och har som huvudmål att minska olaglig fildelning och olaglig streaming, samt att stärka förutsättningarna för lagliga tjänster i alla fönster.

Bilaga 1: Resultat | 1002 svarande | Svaren har avrundats till heltal

Åtgärder respondenter efterfrågar mest från staten för att stoppa piratsajter är skärpta straff, begränsad tillgång med internetoperatörers hjälp samt ökade resurser till polis och rättsväsende

Bild1

Åtgärder respondenter efterfrågar mest från internetoperatörerna för att stoppa piratsajter är utökad informationsgivning och upplysning om vilka sajter som är olagliga att använda, samt spärrning för illegala sajter som i domstol bevisats innehålla stora mänger olagligt material

Bild2

En reaktion på ”Sifo-undersökning: Stöd för utökade åtgärder mot piratsajter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s