FTVS Nyhetsbrev

Ny SIFO-undersökning: Stöd för utökade åtgärder mot piratsajter

Den 24 augusti publicerade FTVS resultatet från en ny SIFO-undersökning om piratsajter. Den visar bland annat att en betydande majoritet vill att såväl staten som internetoperatörerna ska agera mer än vad de gör idag för att bidra till arbetet med att stoppa illegala tjänster.

”Det har gått över ett år sedan domen i Patent- och marknadsöverdomstolen om att Bredbandsbolaget ska stoppa de illegala tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer, men trots det har övriga internetoperatörer inte följt efter. Den här undersökningen visar se att det finns stöd för utökade åtgärder från internetoperatörerna mot illegala tjänster. Framförallt vill man ha mer information och upplysning om vilka sajter som är olagliga att använda, samt att internetoperatörerna spärrar illegala sajter som i domstol bevisats innehålla stora mängder olagligt material,” säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Ny dom i EU-domstolen stärker upphovsrättsskyddet online

Utifrån en prövning av ett tyskt fall förkunnade EU-domstolen den 7 augusti att uppladdning av ett upphovsrättsskyddat verk som är fritt tillgängligt på en hemsida med upphovsrättsägarens tillåtelse kräver ytterligare godkännande från ägaren om den laddas upp på en annan hemsida där verket blir tillgängligt för allmänheten. Detta innebär i praktiken att techbolagen också får ett ökat ansvar för när upphovsrättsskyddat material laddas upp på internetplattformarnas kanaler utan ägarnas tillåtelse.

Ny brittisk utredning om techbolagens ansvar för material som finns publicerat på deras plattformar

Den 24 juli presenterades en parlamentarisk utredning i Storbritannien om hur internetplattformarna bör regleras. Det huvudsakliga förslaget handlar om att införa en ny juridisk kategori för vissa techbolag (t.ex. YouTube) som förtydligar deras skyldigheter i relation till det som finns publicerat på plattformen. Skulle förslaget gå igenom innebär det ett större ansvar för vissa techbolag att agera när olagligt material läggs upp på deras plattformar.

Almedalsveckan

Under almedalsveckan anordnade FTVS den 3 juli ett seminarium på temat ”Google, Telia och Lagen – vem bestämmer på internet?”. Under seminariet berättade Lena Rehnberg, vd och producent, StellaNova Film, om dagens verklighet för kreatörer och resurserna som krävs för att ta ner skyddat material från internetplattformarna och illegala tjänter. Monique Wadsted, advokat och partner, MAQS Advokatbyrå, berättade om den pågående rättsprocessen mot Telia (se nedan för mer information). Publiken fick även lyssna till Jeanette Gustafsdotter, vd, Tidningsutgivarna, diskutera vem som bär ansvaret för hot, hat och trakasserier på internetplattformarna. Slutligen berättade Jan Rosén, professor i civilrätt, Stockholms Universitet, om sin syn på den modernisering av upphovsrättslagstiftningen som pågår på EU-nivå i Bryssel.

Ny undersökning från Mediavision: Svenskarna fortsatt värsta piraterna

Sverige fortsätter att vara ett piratparadis, enligt en ny undersökning som genomförts av Mediavision och som publicerades den 19 juni. Undersökningen visar att det är betydligt vanligare att svenskar använder illegala webbsidor för att se film eller TV än att finländare, danskar eller norrmän gör samma sak. Enligt undersökningen uppger 21 procent av svenskarna i åldern 15-74 år att de laddat ner eller strömmat filmer och TV-serier via illegala webbsidor som t ex Piratebay, Swefilmer och Dreamfilm under mars 2018. Motsvarande andel i de nordiska grannländerna var 6 procent (Finland), 10 procent (Danmark) samt 14 procent (Norge) för samma period.

Aktörer inom filmbranschen stämmer Telia

Den 28 maj lämnade ett antal bolag inom filmbranschen in en stämningsansökan mot Telia för spärrning av ett antal av de mest populära illegala tjänsterna för nedladdning och streaming av olagligt material. Trots fjolårets dom mot Bredbandsbolaget som klargjorde att internetoperatörer har en rättslig skyldighet att stoppa tjänster som illegalt sprider film, tv och musik på internet har övriga internetoperatörer, däribland Telia, valt att inte följa domen, varför en ny rättsprocess nu påbörjats.

FTVS film- och TV-näringsfrukost

Den 18 maj anordnade FTVS en film- och TV-näringsfrukost där företrädare för branschen, experter, och beslutsfattare bjöds in för att diskutera aktuella frågor som rör branschen. Deltagarna fick höra Natalia Borelius presentera den Mediavision-undersökning som omnämns ovan och Rättighetsalliansens Henrik Pontén gav sin bild om utredningen om grovt upphovsrättsbrott och vad en ny lagstiftning på området skulle betyda. FTVS Per Strömbäck och Eric Broberg delade med sig av resultaten av den Sifo-undersökning som omnämns ovan, och beskrev branschens arbete för att stoppa olovlig spridning.

Patent- och registreringsverkets informationskampanj

Under april månad påbörjades PRV:s informationskampanj om illegal streaming. Syftet med kampanjen var att öka medvetenheten kring att kriminella nätverk ofta står bakom de olagliga sajterna och att dessa tjänar betydande pengar på annonsintäkter. I samband med detta lanserade PRV sidan ”streamalagligt” – en portal som syftar till att underlätta för konsumenter att hitta lagliga alternativ för digitalt innehåll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s