Europaparlamentet stärker skyddet för upphovsrätten på nätet

Den 12 september röstade Europaparlamentet för ett stärkt upphovsrättsdirektiv. Enligt det nuvarande upphovsrättsdirektivet kan internetplattformar inte hållas ansvariga när de publicerar upphovsrättsskyddat material utan att betala ersättning till skaparna. Detta beslut innebär att internetplattformar skall ha tillstånd för att sprida material de inte producerat, och de kommer också behöva ha lösningar som säkerställer att skyddat material inte kan publiceras utan rättighetsägarens tillstånd.

Direktivet ska nu förhandlas mellan Europeiska rådet, Europakommissionen och Europaparlamentet, och slutligen åter röstas om i Europaparlamentet. EU:s beslutsprocess väntas vara avslutad under nästa år. Därefter följer implementering i svensk lag.

”Jag är glad över att Europaparlamentets ledamöter genomskådat lobbyingkampanjen från de stora internetplattformarna. Grundfrågan är om kreatörer ska få ersättning för sitt arbete och där har parlamentet landat i den rimliga ståndpunkten att de ska få betalt. Europaparlamentets beslut är inte tillräckligt, men det är en viktig principmarkering om en mer rättvis balans mellan rättighetsägare och internetplattformar”, säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Internetplattformarna har varit ett problem för rättighetsägare under lång tid. På plattformarna finns stora mängder skyddat material publicerat utan rättighetsägares tillåtelse. Processen för att få materialet nedtaget är komplicerad och tidskrävande, och alltför ofta händer det att materialet åter publiceras kort efter att det tagits bort. Samma process skall då genomgås ytterligare en gång. Och så fortsätter det.

Internetplattformarna har stora intäkter från annonsförsäljning tack vare otillåten publicering av skyddade verk. Stora intäkter har flyttats från kreatörer, som skapar innehållet, till ägarna av plattformarna, utan att båda parter varit överens om att så ska vara fallet.

Ordningen har varit djupt problematisk, och något branschen aktivt arbetat för att förändra. Till exempel gick flera företrädare för den kreativa sektorn ut på Svenska Dagbladet Debatt inför omröstningen och uppmanade svenska Europaparlamentariker att rösta för att ersättningen för kreativt arbete ska hamna hos dem som gör det, inte hos dem som äger plattformarna. Inlägget kan läsas i sin helhet här.

”De som inte vill att kreatörer och kulturskapare ska få betalt för sitt arbete har kastat ut anklagelser om att EU ska införa en länkskatt eller att förslaget ”dödar internet”. Detta är felaktigt och befängt. Internet blir tvärtom bättre med schyssta villkor. Det är bra att den där debattekniken från jättarna inte gick hem hos de folkvalda”, säger Per Strömbäck.

Beslutet i Europaparlamentet är ett första steg mot en ny ordning där skapare har bättre förutsättningar att få betalt för sitt arbete. FTVS kommer tillsammans med andra företrädare för kreativ sektor fortsätta verka för en mer rättvis ansvarsfördelning mellan rättighetsägare och internetplattformar.

Fakta – de två viktigaste delarna i Europaparlamentets beslut

  • Internetplattformar skall ersätta skapare, inklusive medier och journalister, för deras verk när det finns publicerat på plattformen. Mindre plattformar omfattas inte av direktivet.
  • Internetplattformarna skall installera tekniska hjälpmedel som säkerställer att upphovsrättsskyddat material inte kan laddas upp utan rättighetsägares tillstånd. Plattformarna skall också etablera system för att snabbt kunna hantera klagomål kring sådant som stoppats av de tekniska hjälpmedlen. Dessa system skall vidare skötas av anställda och inte algoritmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s