Telias abonnenters tillgång till illegala tjänster hindras

Patent- och marknadsdomstolen har idag meddelat ett interimistiskt beslut där Telia åläggs att hindra sina abonnenters tillgång till de illegala tjänsterna The Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies. Det interimistiska beslutet gäller från den 30 oktober 2018 till dess dom i målet vinner laga kraft.

”Beslutet var väntat och följer gällande rättsläge. Nu är det hög tid att Telia tar samma ansvar i Sverige som man redan gör i Danmark och Norge”, säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

”Rättsläget klargjordes redan genom Patent- och marknadsöverdomstolens dom mot Bredbandsbolaget i februari 2017. Internetoperatörer har skyldighet att hindra spridningen av film, tv och musik som sker via illegala tjänster på internet. Så sker i övriga Norden och i stora delar av Europa. Att Telia väljer att motsätta sig åtgärder just i Sverige, men inte på sina andra marknader, är förvånande och väldigt bekymmersamt för den svenska film- och tv-branschen”, fortsätter Per Strömbäck.

Sverige är särskilt hårt drabbat av tjänster som illegalt sprider upphovsrättskyddat material. En undersökning från analysföretaget Mediavision visar att 21 procent av svenskarna använder illegala tjänster för att se film och tv, jämfört med mellan 6 och 14 procent i våra nordiska grannländer.

I februari 2017 ålade Patent- och marknadsöverdomstolen Bredbandsbolaget att hindra sina abonnenters tillgång till ett antal illegala tjänster. Enligt domen är svenska internetleverantörer skyldiga att vidta åtgärder för att hindra upphovsrättsintrång som begås av andra på internet. Övriga svenska internetleverantörer, däribland Telia, har dock inte agerat i enlighet med domen och således avstått från att hindra tillgången till de illegala tjänsterna.

Initiativtagare och drivande i rättsprocessen är AB Svensk Filmindustri, Nordisk Film Distribution AB, TV4 AB, C More Entertainment AB, Bob Film Sweden AB, GF Studios AB, Stella Nova Film AB, Sweetwater Production AB, Disney Enterprises, Inc., Paramount Pictures Corporation, Columbia Pictures Industries, Inc., Twentieth Century Fox Film Corporation and Twentieth Century Fox Home Entertainment LLC, Universal City Studios Production LLP och Warner Bros. Entertainment Inc.

För mer information kontakta:

Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté

per.stromback@ftvs.se, 0708-43 62 14

3 reaktioner på ”Telias abonnenters tillgång till illegala tjänster hindras

  1. USCH! Skäms på dig!
    Lägg ditt jäv åt sidan och inse vilken farlig väg du slår in på. Ditt sunda förnuft måste ju förstå att det inte är internetleverantörers uppgift att styra sina användare. Det äcklar mig att denna typ av lobbyverksamhet opererar så öppet och skamlöst i vårt samhälle!

    1. Ingenting har tagits bort, dock hade inte kommentaren blivit godkänd ännu. Det är den nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s