Piratnedladdning av film kvar på hög nivå Sverige avviker från nordiska grannländer

Sverige sticker ut som piratland jämfört med grannländerna, enligt en ny undersökning som genomförts av Mediavision. Illegal nedladdning och strömning av film och TV-serier är betydligt vanligare i Sverige än i Finland, Danmark och Norge. En femtedel (19 procent) av svenskarna har laddat ned eller strömmat filmer och TV-serier illegalt den senaste månaden. I Danmark var motsvarande andel bara 8 procent, i Finland 10 procent och i Norge 15 procent.

Andelen svenskar som konsumerat film och TV-serier illegalt har länge legat på en högre nivå än i andra nordiska länder. Undersökningen från Mediavision visar att andelen som laddar ner illegalt i Sverige är lika hög idag som för sju år sedan.

Resultatet motsäger bilden som rapporterades i vintras i en undersökning från Patent- och registreringsverket (PRV). Då hävdades att illegal användning minskat sedan 2017. PRVs undersökning genomfördes i november 2019 och mätte nedladdningen under en månad jämfört med läget två år tidigare. Medievisions undersökning mäter illegal användning under året, vilket innebär att variationer för enskilda månader inte påverkar helhetsbilden. Mediavision har genomfört 12 000 intervjuer i Sverige, medan PRVs mätning bygger på 2000 intervjuer.

”Sverige avviker tydligt i jämförelse med våra nordiska grannländer, särskilt jämfört med Danmark där Sverige har mer än dubbelt så många pirater. Den illegala användningen i Sverige ligger på en oförändrad nivå, men det går att iaktta vissa förändringar i mönstret. Det är idag exempelvis vanligare att svenskarna konsumerar illegalt material via strömningstjänster än via nedladdningar”, säger Natalia Borelius, projektledare på Mediavision.

Mediavisions undersökning visar att nästan 30 procent av det som olovligen laddas ner och strömmas är svenska titlar.

”Sverige har misslyckats att skydda sin film- och TV-produktion från kriminella aktörer. Vi är ett litet språkområde med en sparsam och ömtålig produktion av drama på vårt eget språk. Detta är sorgligt att vi som land inte lyckats skydda den produktionen på ett bättre sätt, säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

YouTube är den mest använda tjänsten för illegal nedladdning. 23 procent av piraterna anger YouTube som deras källa för illegalt strömmande, följt av Facebook med 11 procent, som den näst mest använda källan. Bland piraterna känner över hälften (51 procent) till att illegalt uppladdat innehåll finns på YouTube. Av samtliga respondenter känner 38 procent till att det finns illegalt uppladdat innehåll på YouTube.

”Undersökningens resultat om vilka plattformar som svenskar använder för att strömma illegalt innehåll är anmärkningsvärt. Det är en sak att det finns kriminella personer som driver webbsidor med illegalt material, men jättar som Facebook och Google, som äger YouTube, borde prestera bättre. Att YouTube toppar fullistan gör att deras ansträngningar för upphovsrätten framstår som ett skämt, säger Per Strömbäck.

”Det är beklämmande och frustrerande att Sverige år efter år ligger i topp i Norden när det kommer till piratanvändning av film och TV-serier. Det visar att det inte räcker med informationskampanjer från myndigheter, utan att det också krävs handfasta åtgärder. I de nordiska grannländerna är internetoperatörerna bättre på att samverka med rättighetsinnehavarna för att hindra webbsidor med olagligt material. Den andan skulle behövas även i Sverige. Men det är också oroväckande att användarna migrerar från olagliga webbsidor till lagliga plattformar som YouTube för att där konsumera illegalt uppladdad film och TV. Det faktum att över hälften av piraterna känner till att det finns illegalt uppladdat innehåll på YouTube visar att det behövs bättre åtgärder för att stävja den okontrollerade spridningen av upphovsrättsskyddat innehåll på plattformarna”, säger Per Strömbäck, sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Kontakt:
Per Strömbäck,
Film- och TV-branschens Samarbetskommitté, 070-8436214
Natalia Borelius, Mediavision, 073 620 80 52

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via frågeformulär på nätet i mars 2020. De svarande var i åldrarna 15 – 74 år. Antal respondenter i respektive land: Danmark 1 400; Finland 1200; Norge 1100; Sverige 1000 per månad (12 000 under hela året).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s